3.12.2017

LUUKKU 3 / DIY KYNTTILÄTMinulle joulusisustuksen ykkönen ovat kynttilät. Ei niin väliä ovatko ne pöytäkynttilöitä, kruunukynttilöitä, tuoksukynttilöitä vaiko tuikkuja, jokaiselle löytyy paikkansa.

Tänä vuonna päätin kokeilla ensimmäistä kertaa kynttilöiden tekemistä itse ja se osoittautui varsin helpoksi puuhaksi. Diy-kynttilöitä varten  tarvitsee vain kynttilämassaa, kynttiläsydämiä sekä muotin kynttilän valmistukseen. Kynttilämassaa on saatavilla erilaisista aineista valmistettuna. Parafiinimassa on öljynjalostuksen sivutuote ja näin ollen epäekologinen vaihtoehto, toisaalta parafiinista valmistetut kynttilät ovat laadukkaimpia ja hajuttomimpia. 

Steariinia valmistetaan joko eläinrasvoista tai palmuöljystä. Palmuöljystä valmistetun steariinin alkuperä on aina syytä varmistaa, jottei sitä ole tuotettu uhanalaisista metsistä. Steariinikynttilät valuttavat vähemmän ja päästävät vähemmän hiilidioksidia parafiinin verrattuna. Useasti kynttilämassassa on sekoitettu sekä parafiiniä että steariinia. 

Geenimanipuloimattomasta soijasta valmistettu kynttilämassa on ekologisin vaihtoehto. Soijavaha nokeaa vähemmän ja on biohajoava. Soijavahakynttilät valuttavat kuitenkin paljon ja soijavaha sopiikin parhaiten tuikku- tai kuppikynttilöiden valmistukseen. 

Kynttiläsydämiä on mahdollista valmistaa itse, mutta askarteluliikkeissä on tarjolla hyvä valikoima valmiita sydämiä eripituisille kynttilöille ja jotka soveltuvat kaikille kynttilämateriaaleille.
Muotiksi kynttilän valmistukseen sopii periaatteessa mikä tahansa lämpöä kestävä tiivis muotti, josta jähmettynyt kynttilä on helposti irrotettavissa. Neliönmallisia kynttilöitä voi valmistaa esimerkiksi maitotölkistä ja pyöreäpohjaisia pahvisesta muffinivuoasta. Omaan kynttiläkokeiluun valikoituivat pienet vanhat metalliset leivosmuotit, joita ostin vanhan tavaran liikkeestä muutamalla eurolla. 

Kynttilä valmistetaan kuumentamalla kynttilämassaa sulamispisteeseen saakka, jolloin massa muuttuu nestemäiseksi. Itse kuumensi massan vesihauteessa muovisessa "jogurttiämpärissä". Juokseva massa kaadetaan tämän jälkeen muottiin johon sydän on asetettu. Sydämen voi ripustaa esimerkiksi muotin päälle poikittain asetettuun grillitikkuun, jolloin se pysyy pystyssä kynttilän jähmettyessä.

Värillisiä kynttilöitä halutessaan massaan voi lisätä kynttiläväriä tai valmista kynttilää voi koristella kynttilöille tarkoitetuilla vahakynillä. Lisäämällä muutaman tipan eteeristäöljyä kynttilämassaan saa tuoksukynttilän omassa lempituoksussaan.Valmistamani pienet leivosmuottikynttilät sopivat käyttöön sekä muotin kanssa että ilman. Kaunis ja hento muoto koristaa kauniisti vaikkapa jouluista kahvipöytää ja pieniä ja sieviä kynttilöitä on mukava viedä joulutuliaisiksi ystävälle.

-Piia
#sisustajanjoulu

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!