13.11.2016

NOKIPAINANTAA

  Täällä on vietetty tänään flunssaista, mutta mukavaa isänpäivää oman perheen kesken. Hyvää ruokaa aamusta iltaan ja rentoa yhdessä oloa, sellainen hyvä sunnuntai. Hyvä sunnuntai oli myös pari viikko sitten, kun muutama ystävää tuli meille askartelemaan ja saimme yksityisopetusta nokipainantaan.

Nokipainata oli minulle ihan uusi juttu, josta innostuin nähdessäni noella painetun kuvan tuttavani instagramissa ja mikä parasta, hän oli valmis tulemaan opettamaan tekniikan ihan kotiin saakka!


  Nokipainanta osoittautui kohtuullisen helpoksi tekniikaksi, joka ei vaadi kovinkaan erikoisia työkaluja ja painanta onnistuu hyvin kotioloissa ja myös lasten kanssa. Painamisessa käytetään kasveja ja lehtiä, sekä luonnonkasvit että leikkokasvit toimivat ja me kokeilimme molempia. 

Nokeaminen tapahtuu kynttilällä kaakelilaatalle, joka on valeltu ruokaöljyllä. Noki otetaan laatalta superlonista tehtyyn töpöttimeen ja töpötellään kasville tai lehdelle, joka tämän jälkeen painetaan halutulle pinnalle sanomalehtipaperia apua käyttäen. Tarkemmat ohjeet löytyvät esimerkiksi opettajamme Hennin kirjoittamana täältä.

Hämmästyttävintä tekniikassa on, kuinka upean yksityiskohtaisesti noki toistaa kasvien kuviot paperille ja jopa vanerille, jota itse kokeilin painantapintana. Nokipainanan jälki on herkkää ja kaunista ja painopinta on kestävä. 


Illan aikana valmistui iso kasa toinen toistaan kauniimpia nokitaideteoksia, joista osan annoin jo lahjaksi ja osan kehystin kotia koristamaan. Illan aikana muistui myös mieleen miten mukavaa porukalla askartelu on ja että sitä pitäisi ehdottomasti harrastaa useammin! Ehkä ennen joulua täytyy joku tonttupaja vielä keksiä.

Ja joulusta puheen ollen, sehän lähenee ihan hurjaa vauhtia! Luulen, että ensi viikolla annan jo itselleni luvan kaivaa joulukoristelaatikon kaapin periltä. Joulukuusta olen jo nyt muutenkin aika fiiliksissä, sillä jotain mukavaa ja vähän erilaista on luvassa blogiin yhdessä muutaman ihanan kanssa! Siitä lisää myöhemmin, nyt mukavan uuden viikon toivotus!

-Piia

6 kommenttia :

 1. Onpas hyvä idea ja toteutus! Tämä pitää pistää korvan taakse koska noista tuli todella hyvännäköisiä. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Minna! Suosittelen kokeilemaan, on todella mukavaa puuhaa! :)

   Poista
 2. Todella kauniita ja herkkiä taideteoksia. Ajattelin itsekin kaivaa joulukoristeet esiin, sillä täällä Hollannissa Sinterklaas (joulupukki) tulee jo 5.12. Meillä siis luvassa useampi "joulu". Mukavaa viikkoa siine. Ritu

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mitä useampi joulu sen parempi, ehdottomasti siis koristeet jo esiin! :D
   Minäkin olen jo jotain pientä laittanut, en malttanut enää odottaa, varsinkin kun tuo lumipeite tuo niin jouluisen tunnelman! :) Mukavaa loppuviikkoa sinnekin!

   Poista
 3. Tätä pitää kyllä kokeilla! Eli onks jälki semmosta että se ei leviä heti vaikka sitä vahingossa sipaisisi (sit kuivuttuaan)?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä se kuivuttuaan pysyy hyvin eikä leviä vaikka vähän kädellä hankaisikin. Ihme ainetta tuo noki, kannattaa kyllä kokeilla! :)

   Poista

Kiitos kommentistasi!