8.7.2017

ASUNTOMESSUT 2017 - MENOVINKKEJÄ MIKKELIIN


Alkuviikon Mikkelin reissuun kuului itse  Asuntomessujen lisäksi tutustuminen tämän vuotisiin Asuntomessujen oheiskohteisiin sekä isäntäkaupunkiin Mikkeliin. Vanhana mikkeliläisenä oli erittäin virkistävää tutustua omaan entiseen kotikaupunkiin turistin roolissa ja huomata, miten tutustakin voi saada uutta irti ja kuinka ihastuttava paikka tuo joskus nuoruudessa ehkä tylsältäkin tuntunut kaupunki on! 

Keräsin tähän muutaman vinkin Mikkeliin menijöille, joukossa alkuviikosta vierailtuja sekä muutama muu oma poiminta.


Yksi tämän vuoden oheiskohteista on  Kenkäveron pappilamiljöö, joka sijaitsee muutaman kilometrin päässä messualueelta. Kenkäverosta löytyy myymälöitä, pappilaravintola, rantakahvila, leipomopuoti sekä ihana puutarha yrtteineen ja kukkineen. 

Blogista löytyy parin vuoden takaa aikaisempi postaus Kenkäverosta, sen voit lukea  täältä. Tuolloin vein ystäviä visiitille tuohon ihanaan paikkaan, jolla on erityinen rooli elämässäni, sillä Kenkäveron pappilassa juhlittiin aikoinaan häitämme. Ehdottomasti vierailun arvoinen kohde!


 
Kivenheiton päässä Kenkäverosta sijaitseva  Mikkelipuisto on oikea viherpeukalon unelma! Toisena oheiskohteena toimivan puiston alueella on useita erilaisia mallipuutarhoja, joista ammentaa ideoita omaa pihaa varten. Kukkaloiston lisäksi Mikkelipuistossa on leikkipaikat sekä isommille että pienemmille lapsille, pelikenttä, iso nurmialue vaikka piknikkiä varten sekä vasta avattu valoisa kahvila ja puutarhamyymälä. 

Mikkelipuisto täyttää tänä vuonna 10-vuotta. Omasta edellisestä vierailusta puistoon on jo muutama vuosi ja nyt siellä käydessäni totesin, kuinka valtavasti puisto on viime vuosien aikana kehittynyt. Luulenkin, että meidän lasten mummolavierailujen ykkösleikkipaikka tulee löytymään vastaedes täältä! 

Sekä Mikkelipuisto että Kenkävero ovat kesäisin kaupungissa kulkevan  Mikke-junan reitillä, joka on oiva vaihtoehto kulkemiseen ja erityisesti lasten mieleen!Vanha Mikkelin työväentalo, tuttavallisemmin Töpäri, tuntee nykyisin nimen  Kulttuuritalo Tempo ja on kolmas tämän vuoden messujen oheiskohteista. Naisvuoren kupeessa sijaisteva vanha suojeltu rakennus on remontoitu kauttaaltaan vanhaa kunnioittaen ja talo on palautettu vanhaan loistoonsa. Juhlasalin Paavo Tynelin kattokruunut ja seinien upea sininen sävy luovat tilaan upeaa arvokkuutta.  

Rakennuksessa sijaitsevan  ravintola Lumon sisustus taas on raikas ja moderni, mutta kuitenkin talon tyyliin ja miljööseen istuva. Ja  Lumon lounas, se se vasta herkkua olikin ja voisin kuvitella, että näin on myös illallisbuffet, jota ravintolassa tarjoillaan!

Kun on syönyt vatsansa täyteen Lumossa, voi kivuta muutaman askelen mäkeä ylöspäin ja tutustua Mikkelin maamerkkiin,  Naisvuoren näkötorniin. 1900-luvun alkupuolella rakennetun tornin huipulta aukeavat hienot näkymät ympäri kaupungin. Tornin juurella sijaitsee  Naisvuoren kahvila, josta saa kaupungin parhaat vohvelit!

Mikäli vielä jää nälkä, suosittelen tutustumista  Kahvila Nandaan, joka sijaitsee keskustassa tunnelmallisessa vanhassa puutalossa. Nandan sisustus on aivan ihastuttava, arkisin tarjoiltava lounas herkullista ja kakut vievät kielen mennessään.

Ja eihän Mikkelissä vierailu olisi mitään ilman torikahveja! Torilta löytyy useampikin torikahvila, josta saa monenlaista syötävää ja jossa istuskella ja ihmetellä muailman menoa.


 
Mikäli Mikkelissä haluaa yöpyä ja perinteisen ketjuhotellin sijaan valita vähän erikoisempaa, yksi hyvä vaihtoehto on  Kyyhkylän Kartano. 1800-luvulla rakennetussa kartanohotellissa voi majoittua tunnelmallisissa yksilöllisesti sisustetuissa huoneissa, joista osasta avautuvat Saimaa-näköalat.

Uniikkia majoitusta tarjoaa myös  Tertin Kartano, josta löytyy viisi yksilöllistä huonetta kartanon pihapiiristä. Tertti on muutenkin visiitin arvoinen kohde, kauniissa miljöössä on ihana kartanoravintola, kahvila sekä herkkupuoti.

Mikkelissä on myös kaunis satama Saimaan äärellä, josta löytyy  satamakahvilaravintolalaiva Toivo sekä leikkipuisto. Asuntomessuille on mahdollista kulkea satamasta, sillä messulaiva liikennöi sataman ja messualueen välillä kuudesti päivässä. Ei huonompi tapa aloittaa messukierros! 

Mikäli messukierroksen jälkeen kaipaa rauhaa, oivallinen paikka siihen on  Urpolan luonnonsuojelualue. Luonnonsuojelualue ja luontokeskus sijaitsevat keskustan tuntumassa ja koko perheelle sopiva reitti kauniissa puroluonnossa tarjoaa kaupunkiluontoa parhaimmillaan.  

Asuntomessujen lisäksi monipuolista tekemistä ja näkemistä Mikkelissä siis riittää! Luulen, että tänä kesänä mummoloinnin ja maalla olon yhteydessä tehdään toinen jos kolmaskin turistikierros Mikkelissä yhdessä perheen kanssa, sen verran lujaa tuo kotiseuturakkauskärpänen onnistui nyt minua puraisemaan! 

-Piia

2 kommenttia :

  1. Enpä ole itsekkään Mikkeliin aiemmin niin tutustunut, vaikka isovanhempani siellä asuvatkin. Isoäidillä oli joitakin paikkoja, minne halusi meidät tulevana lauantaina viedä, mutta pitää napata vinkit tästäkin. Lähellä on myös meidän mökki, jonne jäämme miehen kanssa yöksi. Tuskin maltan odottaa tulevaa lauantaita!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mikkeli on mukava pieni kaupunki ja puhkeaa kukkaan kesäisin! Yllä olevan lisäksi siellä on paljon muutakin nähtävää, joten varmasti tekemistä keksii useammaksikin päiväksi! Ja Saimaa, sitä kauniimpaa vaan ei ole! <3

      Poista

Kiitos kommentistasi!