1.9.2019

KAUNEIN SÄHKÖPYÖRÄ

Kaupalllinen yhteistyö:  Fantic /  Funbike Oy

 


Noin suurin piirtein otsikon mukaisella kriteerillä ryhdyin kesällä tutkailemaan tarjolla olevaa sähköpyörävalikoimaa kun mieheni oli saanut myytyä minulle ajatuksen, että jos aion hankkia uuden pyörän, ota sähkö. Olen sellainen vähän peruslaiska ja mukavuudenhaluinen tyyppi. Jos auto on pihassa, istuudun mieluusti sen kyytiin. Toisaalta minulla on vain noin kolmen kilometrin mittainen työmatka, joka on vähän noloakin kulkea päivittäin autolla, taittuisihan se helposti myös pyörällä ja siitä saisi samalla hyvin arkiliikuntaa. 

Asumme kuitenkin mäen päällä ja jos työpaikalle mentäessä matka pyöräillen kestää vartin, on kotimatka vähintäänkin tuplasti sen pituinen kiitos jäätävän nousun. Ja yleensä juuri päivän päätteeksi on se kiire hakemaan pienintä päiväkodista, laittamaan ruokaa ja hoitamaan isoimpia harrastuksiin. Päivittäinen auton starttaaminen on itselleni mukamas hyvin perustelluista syistä huolimatta ruvennut tuntumaan turhalta ja tietenkin myös epäekologiselta kun vaihtoehtojakin olisi olemassa.Minulle sähköpyörä on ollut vähän vieras ajatus. Onko mitään järkeä pyöräillä, jos pyöräily on avusteista? Onko se sitten sama jos mopon kyytiin hyppäisi? Ja ehkä isoimpana kysymys, onko sähköstä oikeasti niin paljon iloa, että siihen kannattaisi sijoittaa melkeinpä pikkuauton verran rahaa ja että se motivoisi minua valitsemaan aamuisin auton sijaan pyörän? 

Olin päässyt talvella testaamaan ensimmäistä kertaa sähköpyörää ja tuolloin kyyti teki ihan hyvän vaikutuksen. Avusteinen pyöräily oli huomattavasti kevyempää ja vauhtikin tuntui aika mukavalta. Fiilis joka kokeilusta jäi oli, että ei ollenkaan pöllömpi juttu ja tätähän voisi oikeasti harkita.

Kesälomalla olin päättänyt, että syksyllä ryhdistäydyn työmatkojen suhteen ja pyrin kulkemaan auton sijaan pyörällä. Jotta tämä toteutuisi, joutuisin kuitenkin sanomaan hyvästit jo lähes kaksikymmentä vuotta vanhalle hyvin palvelleelle Helkamalla ja hankkimaan uuden polkupyörän. Sähköpyörä alkoi tuossa vaiheessa tuntumaan erittäin varteenotettavalta vaihtoehdolta. 


 


Minä ryhdyin selailemaan sähköpyörävalikoimaa ulkonäkö edellä, mutta jos aikoo sijoittaa sähköpyörään ison rahan on syytä vertailla myös pyörien teknisiä ominaisuuksia. Jotta hankinta kestää aikaa ja ennen kaikkea motivoi pyöräilemään, tulee kiinnittää huomiota muun muassa akun kestoon, moottorin laatuun, rungon painoon, vaihteistoon sekä avustuksen määrään ja laatuun, eikä siitä toki haittaa ole, jos nämä kaikki tulevat kauniissa paketissa.Suosituksen kautta päädyin tutustumaan Fanticin sähköpyörävalikoimaan. Fantic on italialainen merkki, joka tunnetaan moottoripyöristä ja joka on sittemmin laajentanut valikoimansa myös sähköpyöriin, Suomessa pyörää myy espoolainen Funbike Oy. Kun Fanticin valikoimasta löytyi pyörä nimeltä Seven Days Metro Easy, matalarunkoinen ja valtavan kaunis sähköpyörä, joka on myös teknisiltä ominaisuuksilta laadukas, oli valinta helposti tehty.Seven Days Metrossa akun kesto on keskimäärin 100 km, mikä on markkinoilla verrattaen hyvä luku. Pyörässä on kymmennen vaihdetta ja viisi erilaista avustustehoa sekä talutusavustin, mikä on kohtuu raskasrunkoisessa pyörässä erinomainen ominaisuus. Renkaat ovat jotain tavallisen pyörän renkaan ja fatbike-renkaan väliltä, mikä tekee pyörästä vakaan ajaa. Akku on sijoitettu tarakan alle ja edessä oleva näyttö on selkeä ja informatiivinen. Ulkonäöllisesti jokainen yksityiskohta on mietitty kahvoista satulaan ja valkokylkisiin renkaisiin. Muutaman viikon ajokokemuksella pyörä on osoittautunut todella hyväksi, jopa vielä paremmaksi kuin olin osannut edes ajatella! Leveät renkaat toimivat monenlaisessa maastossa eivätkä pienet jympsyt tunnu ajaessa. Ja avustus, se on aivan mahtava! Viiden eri tehon lisäksi avustus tuntuu myös tunnustelevan polkemisen voimakkuutta ja suhteuttavan sen avustuksen tarpeeseen. Ylämäet ovat kuin leikkiä aikaisempaan verrattuna ja pyöräily tuntuu aivan uudella tavalla mukavalta!Ennakkoluulot, joita minulla etukäteen oli, ovat kaikonneet. Sähköpyöräily käy kuntoilusta siinä missä avusteeton pyöräily. Avustustehoa säätämällä tai sulkemalla vaikka kokonaan pois pyöräilystä saa juuri niin raskasta kun haluaa. Ja vaikka avustus on täysillä, joutuu silti polkemaan, mopoa pyörästä ei siis saa vaikka haluaisi.

Entä motivaatio työmatkapyöräilyyn? Kyllä, sitä pyörä on tuonut sataprosenttia lisää. Pyörän hankinnan jälkeen olen muutaman kerran joutunut lähtemään töihin autolla ja tästä on heti huono omatunto. Olen kuitenkin ajatellut niin, että jos viidestä aamusta vähintään kolmena valitsen pyörän, on sekin jo yli puolet vähemmän autoilua kuin ennen. 

Sähköpyörä ei ole mikään edullinen hankinta, mutta uskaltaisin jo tällä kokemuksella sanoa, että jokaisen euron arvoinen! Jos mielessäsi on käynyt sähköpyörän hankita, suosittelen kokeilemaan, testaamaan ja yllättymään. Ja jos se hyvä ja kaunein on hakusessa, ei Seven Daysin kanssa voi mennä kovin paljon pieleen!

-Piia

*pyörästä saatu alennusta kaupallisen yhteistyön myötä

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!