18.6.2018

UUDET PERUNAT JA PAAHTOSUOLA

 
Kesän ensimmäiset uudet perunat maistuvat aina aivan valtavan hyviltä. Ja nimenomaan ne suomalaiset uudet perunat, eivät ruotsalaiset, joita joka vuosi testataan ja todetaan, että ovatpa ne vetisiä ja eivät yhtään niin hyviä kuin kotimaiset. Uudet perunat maistuvat kesälle ja vaikka en itse juurikaan perunaa muuten syö, kesälautaselle ne ehdottomasti kuuluvat. 

Lapsuudessani uusien perunoiden kanssa syötiin aina paahtosuolaa tai puahtsuoloo, kuten savoksi sanottiin. Paahtosuola on käsittääkseni savolainen erikoisuus, perinneherkku, joka valmistetaan kolmesta raaka-aineesta: suolasta, voista ja ruisjauhoista. Jos uudet perunat ovat jo sinällään hyviä, voinokareen ja paahtosuolan kanssa ne ovat vastustamattomia! 

Gluteenittoman ruokavalion vuoksi paahtosuola on valitettavasti jäänyt jo usemman vuoden uupumaan uusien perunoiden kyljestä. Nyt päätin, että tuota herkkua on taas saatava ja päätin kokeilla, josko jotain sinnepäin saisi valmistettua kaurajauhoista ja ilokseni kaurajauhosta tehty paahtosuola osoittautui lähes yhtä hyväksi kun alkuperäinen herkku! Paahtosuola (gluteeniton)

n. 50 g voita
n. 1 dl kaurajauhoja
1-2 tl suolaa

Laita pannulle voi ja kaurajauhot. Ruskista jauhoja, sekoittele ja kopsuttele lastalla, jotta paahtosuolasta tulee irtonaista, ole tarkkana, että jauhot eivät pala. Kun jauhot ovat ruskistuneet lisää suola ja tarkista maku. Jos haluat tehdä virallista versioita, käytä kaurajauhon sijaan ruisjauhoja.

Kesäherkkua parhaimmillaan on kun uudet potut ja paahtosuola yhdistetään vielä raikkaaseen salaattiin - puhtaita, aitoja makuja, nam! Paahtosuolaa kannattaa kokeilla myös esimerkiksi kalakeiton kaverina taikka leivän päällä. Ja ehdottomasti juhannuspöydässä!

-Piia

6 kommenttia :

 1. Ihanat kuvat, toivat kesän kielelle! Enpä ole koskaan aiemmin kuullutkaan paahtosuolasta, mutta tuotahan pitää kokeilla. Kiitos vinkistä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suosittelen kokeilemaan, on erittäin hyvää ja passaa oikein mainiosti juhannuspöytään! :)

   Poista
 2. Paahtosuola on ihan uusi juttu - en ole kuullut saati sitten maistanut! Olisipa kiva kokeilla:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eteläsavolainen erikoisuus! Ehdottomasti kokeilemaan! :)

   Poista
 3. Meillä tehdään paahtosuolat siten että ensin paahdetaan ruisjauhot ja suolat kuivalla pannulla. Kun jauhot ovat ruskistuneet sopivasti, niihin lisätään voi pieninä nokareina, kunnes jauhot muistuttavat kosteaa hiekkaa. Ainesosien suhteet ovat seuraavat: ruisjauhoja 7 rkl, suolaa 1 rkl, voita 1-2 rkl.
  Tämä on eteläsavolainen resepti.

  VastaaPoista
 4. 3 kukku ruokalusikkaa vehnäjauhoja paahdetaan miedolla lämmöllä ja lisätään 2 ruokalusikkaa suolaa paahdetaan miedolla lämmöllä ja kuivalla pannulla, älä polta. Tämä ohje on 94v mummoltani Leivonmäki Keski-Suomi

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!