30.5.2018

5 VINKKIÄ JUHLAAN

'

Kesä on juhlien aikaa, on valmistujaisia, häitä, rippijuhlia, juhannusjuhlia, puutarhajuhlia ja ihan vaan juhlia kesän kunniaksi. Toukokuun sisustusbloggaajahaaste on  Inspired by love -blogin Sannan kynästä. Sanna haastoi jakamaan parhaat vinkit onnistuneisiin juhliin ja koska juhlien suunnittelu ja järjestäminen kuuluu ehdottomasti lempipuuhiini, halusin tottakai ottaa osaa tähän haasteeseen.

Keräsin tähän viisi vinkkiä, joista itse olen kokenut olevan hyötyä juhlia järjestettäessä. Nämä vinkit sopivat erityisesti kotona pidettäviin juhliin ja vaikka haasteen aiheena kesäjuhlat olivat, nämä vinkit kelpaavat vuodenaikaa katsomatta jokaiseen sesonkiin!


1. Lainaa astiat

Moni varmasti muistaa lapsuudenkotinsa kahviastiaston, josta riitti kuppeja ja tasseja isommallekin joukolle, mutta harvalta meiltä enää tänä päivänä sellaista löytyy. Meillä on arjessa käytössä sekalainen lajitelma erilaisia mukeja muumeista marimekkoon, mutta yhtään varsinaista kahvikuppiparia ei kodistamme löydy.

Rentojen juhlien kattaus syntyy mukavasti eripari kupeillakin, mutta yhtenäisellä astiastolla saa kattaukseen helposti juhlallisuutta. Yhtä juhlaa varten astiastoa ei kannata lähteä itselleen hankkimaan ja vaihtoehtona kannattaakin miettiä astioiden lainausta.

Astioita vuokraavat muun muassa Martat, erilaiset pitopalvelut ja jotkut kahvilat ja ravintolat. Kannattaa myös kysyä löytyisikö ystäviltä tai naapureilta omia kuppipareja täydentäviä kappaleita. Samoin työpaikan taukohuoneen kahvikalustoa kannattaa katsoa sillä silmällä. Omalta työpaikaltani löytyy lähemmäs neljäkymmenen hengen setti valkoista Arabiaa, jota itse olen kiikuttanut useaan otteeseen kotiin juhlia varten, toimii hyvin niin kastajaisissa kun synttärikemuissa.


2. Ulkoista

Juhlien suunnittelu ja järjestäminen vie aina aikaa, mitä isommat juhlat sen enemmän sitä on hyvä varata. Kannattaakin miettiä voisiko omaa kiirettä ja stressiä helpottaa ulkoistamalla joitakin asioita. Olisiko ikkunanpesu ennen lakkiaisia tai rippijuhlia mahdollista ostaa jostakin, entä voisiko osan tarjottavista hankkia valmiina?

Itse olen helpottanut useita juhlia hankimalla esimerkiksi kakun valmiina, tällöin aikaa jää paremmin muiden tarjottavien leipomiseen. Leivonnaisia ei välttämättä tarvitse hankkia konditoriasta vaan tässäkin voi kysyä ehtisikö ystävä tekemään sen hänen pravuuripiirakkansa tai olisiko anopilla aikaa leipoa pullaa.

Ulkoistaa voi myös itse juhlien aikana. Monesti emännän rooli juhlissa on keittää kahvia ja katsoa, että tarjottavia riittää. Mitäpä jos tähän hommaan vastuuttaisi juhlassa jonkun muun, ehkäpä joku sukulainen voisi ottaa kahvinkeittäjän tehtävän omakseen tai miksei kysyisi vaikka työkaveria avuksi juhlapäivänä jolloin juhlan järjestäjälle itselleen jäisi enemmän aikaa vieraille. Auttavia käsiä löytyy varmasti jos vain pyytää!


3. Vähemmän riittää

Tämä on minulle itselleni vaikeinta muistaa. Varsinkin lastenjuhlissa homma meinaa ryöstäytyä käsistä erityisesti tarjottavien suhteen. On niin kiva tarjota kaikenlaista hauskaa ja söpöä ja tietenkin juhlien teemaan ja värimaailmaan sopivaa ja onkin tullut näperreltyä jos jonkinlaisia karkkivartaita, teemakakkuja ja pikkulippuja pitsojen päälle. Eihän näissä toki mitään vikaa ole ja ehdottomasti lapsillakin on oikeus nauttia kauniista kattauksista, kokemus on kuitenkin osoittanut että karkit kulhossa ja sipsit suoraan pussista maistuvat ihan yhtä hyviltä ja ovat erinomainen ratkaisu varsinkin jos juhlia kiireisenä arki-iltana työpäivän päätteeksi vietetään.

Sama pätee toki myös aikuisten kanssa, yleensä sitä luo itselleen liikaa paineita siitä mitä pöytään katetaan, vaikka pääasia ovat lopulta ne ihmiset siinä pöydän ympärillä.

Myös siivoaminen ennen juhlia on asia, jossa voi päästää itsensä helpommalla. Lastenjuhlissa siivoaminen ennen juhlia on jopa turhaa, sillä takuuvarmasti imurin varteen voi tarttua uudelleen heti juhlien päätteeksi. Muissakin juhlissa perussiivous on aivan riittävän hyvä, kukaan vieraistasi tuskin availee kaappeja tai katsoo mitä kaikkea olet kasannut vaatehuoneeseen piiloon.


4. Pöytäliina

Pöytäliina on helppo tapa tuoda juhlafiilistä kattaukseen ja erilaisilla pöytäliinoilla saa erilaista tunnelmaa. Ja parasta pöytäliinassa on, että juhlien päätteeksi pöydän siivoaminen on helppoa kun nakkaat liinan suoraan pöydältä pyykkiin ja kädenkäänteessä pöytä on siivottu. Ei kannata arastella myöskään lastenjuhlissa, vielä ei ole meillä sellaista tahraa pöytäliinaan ikinä tullut mikä ei olisi pois lähtenyt!


5. Muista nauttia!

Juhlienjärjestäjän rooli voi olla joskus vähän epäkiitollinen. Käytät paljon aikaa juhlien suunnitteluun, teet yövuoron edellisenä iltana keittiössä, itse juhlissa yrität saada kaikki langat pysymään käsissäsi ja lopulta juhlien jälkeen huomaat, että et ole ehtinyt istahtamaan saati juttelemaan rauhassa yhdenkään vieraan kanssa.

Juhlista nauttimiseen ja stressin vähentämiseen auttavat edellä kerrotut vinkit. Näiden lisäksi hyvä tapa on myös ottaa pieni hengähdystauko juuri ennen juhlien alkamista, vetää henkeä ja rauhoittua. Juhlat ovat ihania, muista siis nauttia niistä missä roolissa ikinä oletkin!


Tuttuun tapaan Sanna kerää kaikki haastepostaukset yhteen omaan blogiinsa, kannattaa siis kurkata kesäkuun alkupuolella  Inspired by love -blogiin ja katsastaa sieltä muut bloggareiden juhlavinkit! Mielelläni kuulisin myös, jos sinulla on jakaa joku hyvä vinkki onnistuneisiin juhliin.

-Piia

4 kommenttia :

 1. Heippa!

  Miten nuo karkkivartaat on tehty? Kiinnostaa mikä tikku käytössä, että menee vaahtokarkin läpi? ��

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Noissa vartaissa on tavallisia pahvipillejä, tein muistaakseni grillitikulla tai vastaavalla vaatokarkkeihin ensin reiän, että sain pillit niistä läpi. Ovat kyllä kivoja, mutta aika työläitä tehdä! :D

   Poista
 2. Ihana postaus täälläkin ja niin kauniit kuvat! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Sanna! <3 Ihana haaste, josta teit aivan upean koosteen! <3

   Poista

Kiitos kommentistasi!