11.5.2019

MAISTUISIKO DONITSI?


Innostuin vapun teinoolla testamaan kuinka donitsien teko kotona sujuu. En tiedä sitten oliko testauksen lopputulema lopulta hyvä vai huono, sillä testikerta ei suinkaan ole jäänyt ainoaksi ja donitseilla on tuon jälkeen tullut herkuteltua useamminkin, maistuisivat vaikka jokapäivä!

Alunperin halusin korvata vappumunkit donitseilla ja kokeilla pääsisikö helpommalla kun ei tarvitse kuuman rasvan kanssa leikkiä. Ja pääsihän sitä, maku ei ehkä ollut niin vappuinen, mutta sitäkin herkullisempi ja ehdottomasti munkkeja paremmin mihin tahansa vuoden aikaan sopiva.  




Hankin donitseja varten donitsipellin, jossa valmistuu kerralla 12 pienehköä donitsia. Ovat juuri sopivan kokoisia, eivät liian suuria, mutta eivät myöskään niin pieniä, että välttämättä tarvitsisi kahta kerralla syödä. Ellei sitten halua, meillä on haluttu, mielellään vaikka kolmekin.

Donitsien resepti on hyvin simppeli ja nopea. Ainoa hieman työläämpi vaihe on pursottaa donitsitaikina pellille, mutta sekin on varsin armollista hommaa, sillä pursotus tasaantuu uunissa eikä pursotuksen jäljen tarvitse olla niin justiinsa. 




Gluteenittomat donitsit

50 g voita
1 dl kermaa tai maitoa
1 kananmuna
2 dl vaaleita gluteenittomia jauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria
1 tl kaardemummaa
0,5 tl suolaa
1 dl sokeria

Sulata voi ja anna jäähtyä hetki. Vispaa maito ja kananmuna keskenään ja lisää joukkoon voisula. Sekoita kaikki kuivat aineet ja sokerit keskenään ja lisää vähitellen maito-muna-voiseoksen joukkoon. Sekoita kunnes taikina on tasaista.

Voitele donitsivuoka voilla tai öljyllä. Laita taikina pursotuspussiin ja pursota donitsivuokaan. Älä täytä rinkuloita ihan täyteen, vain reilu puoleen väliin saakka. Taikina riittää noin 12 donitsiin. 

Paista 200 asteisessa uunissa keskitasolla noin 6-8 minuuttia, kunnes donitsit ovat kauniin kullan ruskeita. Anna donitsien olla hetki vuuassa ja kumoa tämän jälkeen jäähtymään.

Koristele donitsit esimerkiksi maitosuklaalla. Sulata noin 200 g suklaata, kasta donitsit suklaasulassa ja koristele valkosuklaalla, nonpareleilla, kookoshiutaleilla, pähkinärouheella tai muulla haluamallasi tavalla. Anna suklaan kovettua ennen tarjoilua.




Luulen, että donitsit löytävät meillä vastaedes ainakin syntymäpäiväpöytään. Varsinkin lasten kaverisynttäreillä kakku on yleensä turhaa tarjottava, mutta värikkääksi koristellut pienet donitsit tekevät varmasti kauppansa. 

Ja aivan varmasti sopivat myös huomenna äitienpäiväpöytään! Donitsien koristelu on kovasti lasten mieleen ja pienillä sormilla syntyy juuri niitä ihania, persoonallisia ja parhaita leivonnaisia äideille ja mummoille tarjottavaksi.

-Piia

2 kommenttia :

  1. Nams, noitahan täytyykin kokeilla! Varmasti herkullisia. Kiitos ohjeesta!

    Ihanaista äitienpäivää♥

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!