Olen suuri kasvissosekeittojen ystävä ja meidän perheen yksi arkiruokavakioista onkin tämä bataatti-porkkana kasvissosekeitto. Näin kurpitsasesonkina on sosekeiton raaka-aineeksi vaihtunut myskikurpitsa ja muutamaa löytämääni reseptiä mukaillen siitä syntyy herkullista sesonkisoppa.
MAUSTEINEN MYSKIKURPITSAKEITTO
2 keskikokoista myskikurpitsaa
2 pientä sipulia
2-3 valkosipulinkynttä
2 tl juustokuminaa
2 tl kurkumaa
1 tl chilijauhetta
2 tl suolaa
öljyä
1 litra vettä
1 kasvisliemikuutio
1/2 tölkkiä kookosmaitoa
KORIANTERIKERMA
1 prk creme fraichea
1 valkosipulinkynsi
reilu puntti korianteria
Kuori myskikurpitsa ja poista siemenet sekä niitä ympäröivä pehmeä osa. Paloittele myskikurpitsa ja levitä palat uunipelille. Kuori ja pilko sipulit ja levitä ne myskikurpitsan joukkoon. Ripottele mausteet ja valuta öljy kasvisten päälle. Paahda 225 asteisessa uunissa noin 30 minuutin ajan.
Kumoa kaikki kasvikset pelliltä kattilaan. Lisää joukkoon noin litra vettä sekä kasvisliemikuutio. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä parinkymmenen minuutin ajan. Lisää joukkoon puoli tölkkiä kookosmaitoa ja soseuta keitto sauvasekoittimella. Kiehauta vielä keitto nopeasti ja lisää tarvittaessa ripaus suolaa.
Valmista korianterikerma. Silppua korianteri ja purista valkosipulinkynsi creme fraichen sekaan. Sekoita hyvin.
Myskikurpitsa on itsessään maultaan miedon pähkinäinen ja
maku korostuu entisestään kun myskikurpitsan paahtaa uunissa. Kun
joukkoon lisätään muutama itämainen mauste tulee makuun mukavaa twistiä
ja kookosmaito tekee keitosta ihanan samettisen. Keiton päälle lisätty
nokare korianterikermaa kruunaa kokonaisuuden ja tekee tästä sopasta
taivaallisen hyvää. Juuri sellaista lohturuokaa jota pimeinä syksyn
iltoina kaipaa! Suosittelen testaamaan!
-Piia
Ei kommentteja :
Lähetä kommentti
Kiitos kommentistasi!