2.10.2015

SADONKORJUUN AIKA
Olen tainnut aiemminkin mainita, että en ole mikään kova viherpeukalo. Istuttelen kyllä mielelläni juttuja, mutta hoitamisen kanssa olen aika laiska. Joka kesä pidämme kuitenkin pientä kasvimaata ja näin syksyllä on ihanaa, että jotain sieltä lautaselle, huonosta hoidostakin huolimatta, saadaan. 

Yksi paras asia on perunat. Vaikka ne tänä kesänä jäivät kovin pieniksi, niin valtavan herkullisia nuo peukalonpään kokoiset söpöläiset ovat. Toinen tämän kesän huippujutuista on ollut lehtikaali. Ostin muutaman valmiin taimen ja ne ovat tuottaneet satoa koko kesän ja tekevät niin edelleen. Lehtikaalia olemme käyttäneet niin tavallisessa vihersalaatissa kuin coleslaw'ssa, pinaatin tapaan letuissa, olen tehnyt siitä lasagnea, pastaa ja paljon muuta, löytää ehdottomasti tiensä kasvimaalle myös ensi kesänä! Myös sipulit ovat olleet kasvimaan vakiovieraita, tänä kesänä punaisina. 

Tomaatit eivät aivan ennättäneet kypsyä ja yritänkin nyt kypsytellä niitä sisällä tai sitten täytyy säilöä tomaatteja vihreänä. Ostin kaksi erilaista tomaatintaimea ja ne viettivät kesänsä terassin aurinkoisimmassa paikassa ja kasvoivat kohtuullisen hyvin. Kasvihuone olisi tomaattien kannalta aika kiva juttu, täytyy katsoa, josko joskus sellainenkin pihalle ilmestyisi. Ihan jo sen tuoksun vuoksi, mikä lämpimässä, tomaatteja täynnä olevassa kasvihuoneessa on!

Ja sitten ne metsän antimet! Kantarellit on suurinta herkkuani, mutta erityisen iloinen olen, että tänä syksynä olen oppinut poimimaan myös suppilovahveroita, jotka ovatkin vähitellen kirimässä kantarellin rinnalle suosikkisieniksi. 

Kasvimaalla sadonkorjuu on jo suoritettu, mutta metsään aion vielä suunnata suppilovahveroiden kiilto silmissä, viikonloppu suunnitelmat siis jo selvillä! 

Mukavaa perjantaita ja viikonloppua toivotellen,
 -Piia

2 kommenttia :

 1. Eviran sivuilta: Voiko vihreitä tomaatteja käyttää ravinnoksi?
  Raa’at vihreät tomaatit sisältävät vihreän perunan tavoin lievästi myrkyllisiä aineita, glykoalkaloideja. Tomaatissa tätä myrkkyä kutsutaan tomatiiniksi ja se saattaa jo pieninä annoksina aiheuttaa mm. ripulia, vatsakramppeja, pahoinvointia ja polttavaa tunnetta kurkussa. Tomaatin kypsyessä glykoalkaloidit haihtuvat. Haitallisen glykoalkaloidien takia raakojen vihreiden tomaattien syöntiä käsittelemättömänä tai edes ruoaksi valmistettuna ei suositella.

  Toisaalta on olemassa myös tomaattilajikkeita, jotka ovat kypsinäkin vihreitä. Nämä kypsät vihreät tomaatit eivät sisällä glykoalkaloideja ja ovat turvallisia syödä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Minna huolenpidosta. Samaisen artikkelin olen itsenkin lukenut ja tiedostan kyllä, että vihreitä tomaatteja ei kannata valtavasti kerralla syödä, mutta ymmärtääkseni silloin tällöin ja pieninä määrinä esimerkiksi etikkaliemeen säilöttynä niitä voi turvallisesti nauttia :)

   Poista

Kiitos kommentistasi!