10.9.2017

KIERRÄTÄ, HANKI KESTÄVÄÄ JA TEE ITSE

  Sisustajana olen hyvin vaihtelunhaluinen. Vaihtelunhalu ja pieni tai jopa olematon budjetti sen sijaan eivät ole se paras mahdollinen yhdistelmä, mutta eivät missään nimessä poissulje toisiaan! Pienellä bloggaajaporukalla kiertää jälleen kuukausittainen teemahaaste, jonka aiheena syyskuussa on pikkurahalla sisustaminen. Varsin sopiva aihe minulle, joka pääasiassa minubudjetilla sisustaa, joten päätin tarttua haasteeseen ja kertoa omat ajatukseni edullisesta sisustamisesta.

Minulle helpoin ja edullisin tapa lisätä kodin kauneutta ja viihtyisyyttä ovat pienet asetelmat, joita löytyy eri puolilta kotia. Purkkien ja purnukoiden, kippojen ja kuppien, maljakoiden, kynttilänjalkojen ja muiden piensisustustavaroiden vaihtaminen paikasta toiseen on hyvä tapa tyydyttää vaihtelunhalua. Vanha tavara tuntuu monesti ihan uudelta kun sen siirtää toiseen paikkaan. Ja  tämä toimii myös isompien huonekalujen kanssa!

Huonekalujen varastoimista varten harvalta löytyy tilaa, mutta piensisustustavaroihin voi soveltaa myös samaa kuin lasten leluihin, jos esineen laittaa joksikin aikaa kaappiin piiloon, on se taas esiin otettaessa kuin uusi. Paitsi että tällä tavalla säästää rahaa, on se myös ekologisempaa kun ostaa uutta. 

Toki minäkin välillä hankin jotain uutta, mutta uudenkin suhteen yritän olla säästäväinen ja hyödynnän alennusmyynnit, poistopöydät sekä kirpputorit. Nykyisin myös entistä enemmän mietin, että tarvitsenko todellakin jotain esinettä ja monesti hetken harkinnan jälkeen huomaan pärjääväni ilman.


  Toinen pikkurahalla piristäjä ovat leikkokukat. Kotoani täytyy löytyä jotain vihreää ja viherkasvien lisäksi leikkokukilla on minulle iso vaikutus kodin viihtyisyyteen. Vaikka kodissa asuu touhukas ja tutkiva taapero, löytyy meiltä kukkia myös hänen käsiensä ulottuvilta. Maljakot siirtyvät tarvittaessa sivuun ja palaavat takaisin paikalleen iltaisin. Ilman en kuitenkaan osaa olla, sillä ilman vihreää siellä täällä jotain tuntuu puuttuvan.

Kesäaikaan luonto ja oman pihan perennapenkit tarjoavat ilmaista kaunistusta kotiin. Muulloin pyrin hankkimaan mahdollisimman pitkäikäisiä leikkokukkia, jolloin kukkakaupassa tarvitsee käydä harvemmin. Olen erikoistunut erilaisiin oksiin, jotka kestävät maljakossa yleensä useita viikkoja. Myös kasvit, jotka kuivuvat kauniisti, kuten eukalyptuksen oksat tai harsokukat kuuluvat suosikkeihini, näitä kun voi pitää maljakossa vaikka kuinka ja kauan.


Koska teen paljon erilaisia käsitöitä, löytyy kodin sisustuksestakin paljon itse tehtyä. Mikäli kiinnostusta ja intoa käsitöihin löytyy, saa itse tekemällä persoonallisia ja yleensä myös edullisimpia juttuja kotiin. Tyynynpäälliset ovat helppoja ommeltavia ja jos neulepuikot pysyvät käsissä voi sellaisen myös neuloa. Itse tehty taide kuten julisteet tai maalaukset ovat taatusti uniikkeja ja edullinen vaihtoehto nekin. 

Omat vinkkini pienen budjetin sisustamiseen voisikin tiivistää: kierrätä olemassa olevaa, hanki kestävää ja tee itse! Näillä pärjää pitkälle ja kotiin saa kauneutta ilman että kukkaro kovasti kärsi.

-Piia

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!