10.7.2015

PÄIVÄ SÖDERMALMILLAKesälomamoodiin pääsee hyvin, kun tekee loman alkuun pienen irtioton omista kotinurkista. Me aloitimme kesäloman pienellä kesälomareissulla Tukholmaan. Tukholma on ihana kaupunki, mutta viime vierailusta on kulunut jo liian kauan. Olen ollut opiskeluaikanani laivalla töissä ja tuon parin vuoden rupeaman aikana oma risteilykiintiöni tuli täyteen ja samalla myös Tukholman visiitit ovat jääneet. Samasta syystä kyseessä oli myös ensimmäinen risteilymatka lapsillemme. He olivatkin reissusta arvatenkin enemmän kuin innoissaan! Päivä Tukholmassa risteilyllä ei kaupunkia ennätä paljon nähdä, joten yövyimme yhden yön Tukholmassa, tosin aika nopea pyrähdys sekin on.

Ensimmäinen päivä vierähti Djurgårdenilla ja toisen päivän vietimme Södermalmilla, jossa myös hotellimme sijaitsi. Södermalm on tällä hetkellä yksi Tukholman trendikkäimmistä kaupunginosista, leppoisa, boheemi ja mikä parasta, ainakin vielä toistaiseksi vailla samanlaista tungosta kuin vanhan kaupungin ja keskustan kadut! Södermalmilla erityisesti SoFon alue on kovasti muodissa erilaisine vintageliikkeineen ja kirpputoreineen, mutta Söderiltä löytyy myös muita tutumpia designliikkeitä. Jos Tukholmaan risteilee Viking Linella, on Södermalm aivan kivenheiton päässä terminaalista ja muualtakin sinne pääsee kätevästi metrolla, Medborgarplatsen metroasema sijaitsee Götgatanilla kauppahallin tuntumassa.

Vaikka Södermalm on minulle ennestään tuttu, on se tottakai ennättänyt muuttua noina vuosina kuin itse edellisen kerran katuja siellä olen kuluttanut. Olinkin etukäteen katsonut muutamat sisustusliikkeet, joissa halusin pyörähtää, sillä lasten kanssa kun kulkee, tietää, että kauppoja ei määräänsä enempää voida kiertää.  Seuraavassa omat vinkkini päivään Södermalmilla.


Götgatanilla sijaitsee useita sisustusliikkeitä. Me pöyrähdimme Designtorgetissa (Götgatan 31), joka sijaitsee samassa osoitteessa Granitin kanssa, Boliassa (Götgatan 55) sekä Interiörbutikenissa (Götgatan 59).  Erityisesti Bolian tarjonta ihastutti, hyllyt notkuivat mitä ihanimpia piensisustustavaroita ja alet olivat parhaimmillaan, tyhjin käsin olisi ollut lähes mahdotonta poistua!  Södermalmin kauppahallissakin (Söderhallarna 110) kannattaa käydä, se ei ulkopäin kovinkaan kutsuvalta näytä, mutta sisällä on monipuolinen valikoima ruokia paikan päällä syötäväksi taikka evääksi otettavaksi. Kauppahallin takaa löytyy isompi puisto ja aukion Götgatanin puolelta pieni viheralue, jossa on pieni leikkipuisto ja skeittiparkki. Götgatanilta löytyvät myös muun muassa Ordning & Reda (Götgatan 32) ja Habitat (Götgatan 78) sekä useita muotiliikeitä erityisesti kadun pohjoispäästä.
Sofon puolella kävimme muutamassa vintage ja antiikkikaupassa. Nordlings Antik (Skånegatan 86) on pieni ja tyylikäs antiikkikauppa, jossa on kiva katsella vaikka hintataso oman lompakon yli meneekin. Milda Matilda (Folkungagatan 68) taas on pullollaan sekä uutta että vanhaa ja paikkaa tutkiskellessa vierähtää tovi jos toinenkin. Olisin halunnut pyörähtää myös adesso stockholmissa (Åsögatan 126), mutta liike oli valitettavasti kesäloman ajan suljettu.
Lounastimme suositussa Urban Deli Nytorgetissa (Nytorget 4) joka on sekä ravintola että ruokakauppa. Ruokakaupasta voi ostaa muun muassa valmiiksi pakattuja raaka-ainekasseja resepteineen kahden hengen ruokaa varten, valmiita piknikeväitä ja paljon erilaisia ruokatarvikkeita kauniissa pakkauksissa. Kadun toiselta puolelta löytyy myös kiva pieni leikkipuisto, jossa voi pyörähtää ruokaa odotellessa.

Södermalmilla sijaitsee myös ihana Bryggartäppan leikkipuisto (Gotlandsgatan 60). Leikkipuisto on pienoiskoossa rakennettu ympäristö 1800-luvun kaupungista. Edellisen päivän Junibacken tungoksen jälkeen puisto oli ihanan rauhallinen kokemus ja lapset viihtyivät vähintääkin yhtä hyvin. Satujunaa ja muumeja lukuunottamatta eipä puisto ihan valtavasti Junibackenin tarjonnasta edes huonommaksi jäänyt. Meillä oli mukana omat eväät, mutta puistossa oli myös pieni kahvila, joka lienee ainakin kesäaikaan toiminnassa päivittäin.

Useiden vuosien jälkeen Tukholma antoi taas parastaan ja vähän jopa harmittaa, että edellisestä kerrasta on vierähtänyt niinkin pitkä aika. Seuraava kerta ei varmasti anna odottaa itseään yhtä kauan! Katuja kävellessämme aloin jo haaveilemaan kuinka ihana olisi vuokrata kaunis asunto  jostain Söderin vanhasta talosta ja olla pitempi aika Tukholmassa! Ehkä jo ensi kesänä, tosin seuraavan kerran taidamme tulla lentäen...

-Piia  

2 kommenttia :

  1. Södermalm on mielestäni Tukholman parasta antia. Ihania retroputiikkeja ja mahtavia ruoka ja kahvipaikkoja, kauniita puistoja ja taloja:)

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!