21.4.2017

MELKEIN SOKERITON PORKKANAKAKKU

Pääsiäisen herkuttelu taisi jäädä vähän päälle ja jo useamman päivän ajan ajatus porkkanakakusta on saanut veden herahtamaan kielelleni! Porkkanakakku on yksi suosikkileivonnaistani ja olen täällä blogissakin jo aiemmin jakanut yhden gluteenittoman porkkanakakun reseptin

Koska nykyisin pyrin välttämään valkoisen sokerin sekä piilosokerin käyttöä niin paljon kun se arjessa ilman suurempia hankaluuksia mahdollista on, olen myös testaillut monen monta versiota sokerittomasta porkkanakakusta. Nyt testaamani uusin versio alkaa olla jo sen verran hyvä, että luulen kehitystyön tulleen porkkanakakun osalta päätökseen, joten resepti tänne talteen ja jakoon mikäli jotakuta muutakin se kiinnostaa! 

Tässä melkein sokerittomassa porkkanakakussa käytin makeutukseen valkoisen sokerin sijaan kookossokeria, banaania sekä sokeritonta maapähkinävoita. Kuorrute on ollut aina se ongelmallisempi juttu, joten sen kanssa fuskasin vähän ja käytin maustamattoman tuorejuuston lisäksi maustettua rahkaa, joka sisältää jonkin verran sokeria. 

En ole tämän sokerittomuuteni kanssa täysin absoluuttinen, joten pieni määrä tuota piilosokeria menköön. Toisaalta pohjakin on itsessään jo niin maistuva, sellainen vähän tahmainen ja runsas, että seuraavalla kerralla kakun voi tehdä vallan hyvin ilman kuorrutettakin. Ja toimiipa tämä varmasti niinkin, että kookossokerin sijaan laittaa ihan tavallista sokeria ja kuorrutteen tekee perinteiseen tapaan tomusokerista ja tuorejuustosta, tuskin ainakaan makua pahentaa!



PORKKANAKAKKU (melkein sokeriton + gluteeniton)

3 porkkanaa
2 kananmunaa
1 dl (luomu) kookossokeria
2 rkl sokeritonta maapähkinävoita
1 banaani
3 dl gluteenittomia kaurajauhoja 
1 1/2 tl leivinjauhetta
1 tl kanelia
1 tl kardemummaa
50 g sulatettua voita

1/2 prk sitruunarahkaa
100 g maustamatonta tuorejuustoa

Vatkaa munat ja kookossokeri vaahdoksi. Kuori ja raasta porkkanat hienoksi raasteeksi. Muussaa banaani ja sekoita kuivat aineet ja mausteet keskenään. Lisää porkkanaraaste, maapähkinävoi ja banaani muna-kookossokerivaahtoon ja sekoita hyvin. Vatkaa joukkoon kuivat aineet ja lisää lopuksi sulatettu, jäähtynyt voi. Paista 175 asteisessa uunissa noin 20-25 minuuttia.

Sekoita kuorruteaineet eli rahka ja tuorejuusto keskenään ja lisää jäähtyneen kakun päälle. Koristele esimerkiksi saksanpähkinöillä tai manteliruoheella. 

Tämä kakku on ehdottomasti parempaa seuraavana päivänä, vaikka kyllä sitä heti valmistuttuakin syö tai siinä vaiheessa kun sattuu kurkkaamaan illalla jääkaappiin tai kun ottaa aamupalatarpeita jääkaapista tai ihan vaan välipalaksi tai testatakseen että olisiko se nyt vieläkin parempaa... omituisen hupenevaa sorttia siis kun vuorokauden jälkeen on enää neljäsosa jäljellä...

Makoisaa viikonlopun alkua!
-Piia

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!