8.9.2016

CHIA-KAURASÄMPYLÄT

Jos jossain vaiheessa kärsin pataleipähulluudesta, niin tällä hetkellä voisi sitten puhua chia-kaurasämpyläsekoamisesta. Gluteenittomassa leivonnassa erityisesti kuohkeiden ja pehmeiden leipien leipominen on haasteellista, mutta näissä sämpylöissä on molemmat ominaisuudet ja nämä myös säilyttävät pehmeytensä useamman päivän leipomisen jälkeen. Yhdistettynä ihanaan makuun, ollaan aika lähellä täydellistä! Siksipä näitä tulee uunista ulos tällä hetkellä lähes joka toinen päivä!

Alkuperäinen resepti on Virpi Mikkosen ihanasta Vanelja-blogista ja ensimmäisiä kertoja näitä tehdessäni olen noudattanut tuota originaalia reseptia. Jostain syystä näiden leipominen sitten jäi ja nyt useamman kuukauden päästä muistin reseptin taas uudestaan. Halusin kuitenkin muokata reseptiä hieman simppelimmäksi ja sellaisille jauhoille, joita minulta löytyy aina kaapista. Pääraaka-aineen, mantelijauhon korvaaminen kaurajauhoillla tekee sämpylöistä myös huomattavasti edullisempia, mantelijauhon kilohinta kun on melkein 30 €/kg verrattaessa kaurajauhon reilun 5 € kilohintaan.


chia-kaurasämpylät

2 rkl chiasiemeniä ja 1 dl vettä
3 dl kaurajauhoja
1 dl kaurahiutaleita
1 dl perunajauhoja
2 tl leivinjauhetta
2 rkl psylliumjauhetta
3 dl  kauramaitoa
50 g sulatettua voita  
1 tl hunajaa 
½ tl omenaviinietikkaa 
1/2 tl suolaa

Laita chiasiemenet likoamaan veteen ja anna tekeytyä geelimäiseksi noin vartin ajan. Sekoita kaikki jauhot keskenään ja lisää joukkoon chiasiemengeeli, kauramaito, sulatettu voi sekä juokseva hunaja, omenaviinietikka ja mausta suolalla. 

Taikinan tulee jäädä pehmeäksi ja kostean oloiseksi ja aineksien sekoittaminen onnistuu lusikalla eikä taikinaa tarvitse alustaa käsillä.  Mikäli taikina tuntuu liian kuivalta, lisää pieni tilkka voisulaa. 

Muovaile taikinasta haluamasi kokoisia sämpylöitä, sämpylöiden pyörittely onnistuu hyvin kostutetuilla käsillä. Noin tennispallon kokoisia sämpylöitä taikinasta tulee kymmenkunta. Paista 200 asteisessa uunissa noin 25 minuuttia ja herkuttele!

-Piia

3 kommenttia :

Kiitos kommentistasi!