12.4.2016

SOKERISEN SULOINEN DIY PINNASUOJA + OHJEPinnasängyn pinnasuoja on ollut yksi monista tulevalle vauvalle hankittavista asioista. Vanhemmilla lapsillani oli samaisessa pinnasängyssä Ikean perusvalkoinen pinnasuoja, mutta koska kyseisessä kaupassa ei ole tullut viime aikoina asioitua, oli keksittävä jotain muuta. Kaunisteen ihanat kankaat tulivat tässäkin, kuten vaunuverhonkin kanssa apuun, ja niinpä ompelin pinnasuojan itse Kaunisteelta saamastani ihanasta sokeri-kankaasta.
Kun kangas on aivan täydellinen, ei lopputuloskaan voi mennä kovasti pieleen! Sanomattakin kai selvää, että pinnasuojasta tuli aivan ihastuttava ja olen erittäin tyytyväinen, että jaksoin tämän itse tehdä. Pinnasuoja on suhteellisen helppo ommella, vaikka ompelumetrejä koneella aika paljon saakin huristaa. Seuraavassa lyhykäistä ohjetta, jos joskus vastaavan ompeluun haluaa ryhtyä.
Pinnasuojaa varten tarvitsee päällikangasta, vanua sekä kanttinauhaa. Koska pinnasängyt ovat perinteisesti kokoa 60*120 cm ja ympärysmittaa kertyy yhteensä 3,6 metriä, joutuu suojan kokoamaan useammasta palasta. Itse tein palat ympärysmittojen mukaisesti siten, että kankaita yhdistävät saumat tulivat kuhunkin sängyn kulmaan. Yllä olevassa kuvassa on esitetty noin mitat, joita käytin. Mitat pitävät sisällään reilut saumavarat.

Ensimmäisenä työvaiheena ompelin päällikankaan palat yhteen, jolloin sain kaksi 3,6 metrin mittaista, 26 cm korkeaa suikaletta. Tämän jälkeen ompelin vanupalat yhteen vastaavaksi yhdeksi pitkäksi suikaleeksi.

Seuraavaksi ompelin kanttinauhasta kiinnitysnauhat, yhteensä 12 kappaletta 50 cm mittaista nauhaa, joita käytin taitettuna, jolloin kunkin sidottavan nauhan pituudeksi jää vajaa 25 cm. Kiinnitysnauhat sijoitin jokaisen kulman sekä pinnasuojan molempiin päihin ylä- ja alaraunaan sekä pitempien sivujen keskelle yläreunaan. Tämän jälkeen asetin päällikankaat oikeat puolet vastakkain, neulasin kiinnitysnauhat paikalleen siten, että nauhat jäävät oikeiden puolien väliin ja ompelin yhteen molemmat päädyt sekä päällikankaan yläreunan.


Kun päädyt ja yläreuna on ommeltu, käänsin työn ja pujotin vanukaitaleen kankaiden väliin. Tämän jälkeen neulasin alareunan siten, että taitoin päällikankaan reunat työn sisäpuolelle, neulasin alareunan kiinnitysnauhat paikalleen ja ompelin alareunan kiinni työn päältä. Monen monta ommeltua metriä takana ja pinnasuoja on valmis!Jälleen yksi asia to do-listalta vedetty yli ja sänky on vauvaa varten valmiina! Ja niin alkaa olemaan vähitellen tämä äitikin... pientä kärsimättömyyttä siis jo ilmassa, mutta eiköhän siltä to do-listalla vielä jotain ajanvietettä löydy! :D

-Piia

*kangas saatu Kaunisteelta

14 kommenttia :

 1. Oli se huristelun arvoista, koska onhan toi nyt aivan täydellinen!

  VastaaPoista
 2. Voi miten suloinen! :) Kaikki muukin kuin tuo pinnasuoja! Enää vauva puuttuu :)

  VastaaPoista
 3. Kauniit! Itse ompelin myös aikoinaan samanlaiset Linumin vanhan roosasta kankaasta ja ne on edelleenkin tallessa, kun ne oli niin mieleiset, vaikkei vauvoja täällä enää odotetakaan. Tosin, meillä pesussa meinasi vanut lähteä liikkumaan, kun en ollut tikannut kiinni sen kummemmin.

  Tsemppiä viime metreille!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Hanna! Minäkin mietin, että tikkaanko jotenkin vanuja kiinni, mutta en tehnyt sitä tässä vielä tässä vaiheessa. Voi olla että ennen pesua se voisi olla paikallaan tai sitten pistelen pesua varten väliaikaisia harsinpistoja sinne tänne pitämään vanun paikallaan! :)

   Poista
 4. Oot kyllä ollu hirmu reipas kaikkien diy-juttujen kanssa. Miten hyvän mielen noista kaikista saakin pitkäksi aikaa ja muistoja tulevalle pikkuiselle. Ja oispa tämä ohje tullut vastaan silloin, kun itse odotin viimeisintä...meillä ei ole ollenkaan ollut pinnasuojaa tällä kertaa ja kyllä olen sitä joskus harmitellut tutteja sängyn alta pimeässä kaivaessani. p.s. sillä ikean versiolla ei kyllä tehnyt mitään, meni aina ruttuun. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Odotusaika meni nopeammin kun oli juttuja mitä tehdä! :)
   Monet näistä ovat sellaisia, joita olen harmitellut, että ei tullut isompien kohdalla tehtyä. Onneksi oltiin niin onnekkaita, että vielä kerran päästiin kokemaan tätä ihanaa vauva-aikaa ja nyt sain tehtyä myös kaikki aikaan rästiin jääneet jutut! :)

   Poista

Kiitos kommentistasi!