10.11.2018

VISUAALINEN HÄLY


Kuulin taannoin erään arkkitehdin puhuvan visuaalisesta hälystä. Siitä miten harmoonisilla valinnoilla sisustuksessa voidaan vähentää aivojen kuormittavuutta. Hänen kertomansa mukaan visuaalinen häly voi olla yhtä raskasta aivoille kuin esimerkiksi melu.

Olin tästä termistä aivan innoissani! Vitsailin miehelleni, kuinka tästä lähtien voisin vedota visuaaliseen hälyyn joka kerta kun sorrun nalkuttamaan kotona valitsevasta sotkusta, epämääräisistä tavaroista niille kuulumattomissa paikoissa ja kaaoksesta, jonka kaksivuotiaan kaikille levitetyt lelut aiheuttavat. Vitsailun takaa tunnistin kuitenkin että näinhän se kohdallani on, minulle visuaalinen häly on huomattavasti häiritsevämpää kuin esimerkiksi miehelleni.  


Minun on vaikea rentoutua, jos koti on kaaoksessa. Mielummin raivaan ja siivoan tavaroita paikoilleen useaan kertaan päivässä (vaikka se välillä hölmöläisen hommalta lapsiperheessä tuntuukin...) sen sijaan, että tuntisin oloni epämukavaksi epäjärjestyksen keskellä.

Myös kodin yhtenäinen ja harmooninen värimaailma vaikuttavat viihtymiseeni kotona. En ole minimalisti ja tietty määrä höystettä oikeissa paikoissa tuovat minulle kodikkuutta, mutta kovin runsaassa ja värikkäässä kodissa tuntisin itseni levottomaksi. 
Tunnistan senkin, että visuaalisella hälyllä on suora vaikutus keskittymiseeni ja saan enemmän aikaan mikäli ympärilläni olevat asiat ovat järjestyksessä, oli se sitten töissä että kotona. Kaappien ja laatikoiden sisällä olevat sotkut eivät minua juurikaan häiritse, sillä ne pysyvät piilossa katseelta. Minulle onkin tärkeää, että koti on sisustettu niin, että tavaroille on omat paikkansa ja säilytystilaa on riittävästi.

Siinä missä sisustaminen on minulle mieluisa harrastus ja sitä kautta aivoja hyvällä tavalla aktioivaa mieluisaa puuhaa, voi sisustaminen olla myös keino tarjota aivoille niiden tarvitsemaa rauhaa ja lepoa minimoimalla kodissa olevaa visuaalista hälyä ja näin ollen kokonaisvaltainen tapa hoitaa aivoja!

Miten sinä koet visuaalisen hälyn? Onko termi sinulle entuudestaan tuttu?

-Piia

2 kommenttia :

 1. Visuaalinen häly ja meluallergia ovat molemmat tuttuja termejä ja ilmiöitä.
  Ensimmäinen ei nyt ihan migreeniä aiheuta, mutta jälkimmäinen vaivaa migreenin yhteydessä. Luonto ja sen ilmiöt eivät aiheuta monimuotoisuudessaan visuaalista yliannostusta, mutta ihmisen luoma ympäristö saattaa aiheuttaa. Harmoniaa kaipaa mieli ja silmät.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo on muuten totta, luonnossa harmonia syntyy ikään kuin no, luonnostaan! Onneksi omankin kodin harmoniaan voi vaikuttaa, melutasoon ei ihan aina pysty, ainakin jos lapsilta kysyy! ;)

   Poista

Kiitos kommentistasi!