9.12.2015

JOULLUKAKKU



Tänä vuonna erityisesti kaikki joululeivonnaiset ja herkut ovat pyörineet mielessä ja puhelin on täynnä kuvia lehdistä bongailluista toinen toistaan herkullisimmista resepteistä, joita en malttaisi odottaa päästä kokeilemaan. Yleensä lehdissä olevat reseptit eivät ole tarkoitettu erityisruokavalioille, mutta jauhot vaihtamalla gluteenittomaan, saan itsellenikin sopivaa syötävää. 

Tämän herkullisen kakun bongasin työpaikan kahvihuoneen pöydällä pyörineestä Kotivinkistä tai Kotiliedestä. Joulukakku nimeltään, mutta meillä sitä kutsutaan nyt joullukakuksi, kuten tyttäreni sen kirjoitti itsenäisyyspäivän menuun viime sunnuntaina! :) Tämä tosiaan maistuu joululle ja valmistuskin oli suhteellisen vaivatonta. Hieman muokkaamani resepti kuuluu seuraavasti.


Gluteeniton joulukakku

200 g (laktoositonta) voita
2,5 dl fariinisokeria
3 kananmunia
50 g valkosuklaata
1 dl mantelirouhetta
1 dl kuivattuja karpaloita
3 dl gluteenitonta jauhoseosta
2 tl vaniljasokeria
2 tl leivinjauhetta
1 tl piparkakkumaustetta
0,5 dl (laktoositonta) maitoa

kuorrutus

1 pkt sokerimassaa
1-1,5 dl sileää hilloa (esim. mansikka)

Vatkaa pehmeä voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää joukkoon kananmunat yksitellen vatkaten. Murskaa valkosuklaa ja sekoita se mantelirouheen, karpaloiden sekä jauhojen ja mausteiden kesken. Sekoita kuivat aineet muun taikinan sekaan ja sekoita lopuksi joukkoon maito. Kaada taikina voideltuun ja jauhoitettuun irtopohjavuokaan. Paista uunin alatasossa 175 asteessa noin 40-50 minuuttia uunista riippuen. Älä paistaa liikaa, muuten kakusta tulee kuiva. Kakun jäähdyttyä levitä kakun päälle hillo. Kaulitse sokerimassa isoksi levyksi ja levitä se kakun päälle. Koristele esimerkiksi piparmintturouheella.


Itse tykkään, että tämän tyyppiset kakut jäävät sisältä hieman pehmeäksi, näin kakku säilyy mehevänä vielä muutaman päivän jälkeen leipomisesta. Jouluksi ajattelin tehdä tällä reseptillä (miinus karpalot, joista lapset eivät niin välitä) kuppikakkuja ja sokerimassan sijaan kuorruttaa ne porkkanakakkutyylisellä tuorejuustokuorrutteella, nam!

Makein ajatuksin mukavaa keskiviikkoillan jatkoa!
-Piia

13 kommenttia :

  1. Ai että miten upealle kakku näyttääkään.
    Oli kyllä varmaan herkullinen.
    Taitaa kyllä mennä meillä testiin. =D
    Ja vois tehdä juuri sillä tuorejuustokuorrutuksella. Nams.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tästä saa kyllä helposti näyttävän kakun! Eikä hyvä makukaan ole huono juttu! ;)

      Poista
  2. Voi taivas kuinka kaunis. Ja maistuu varmasti yhtä taivaalliselta <3

    VastaaPoista
  3. Voi taivas kuinka kaunis. Ja maistuu varmasti yhtä taivaalliselta <3

    VastaaPoista
  4. Oi hitsi on upea!! Ja maistuu varmaan ihan törkeän hyvälle, juuri niin jouluiselle kuin voi kuvitella!

    hanna
    www.hannamariav.com

    VastaaPoista
  5. Oi nam! Minäkin tulostin eilen karkkireseptejä (tulostin, koska yleensä katson puhelimesta, mutta voi ärsytys kun se näyttö sammuu koko ajan) ja mietin myös, mitä leipoisin. Tässäpä olisi oiva kakku meillekin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Karkkeja minäkin olen etsiskellyt ja toffeeta jo tein. Vinkkaa jos löydät hyviä reseptejä, joulukarkkia ei voi koskaan olla liikaa! :)

      Poista
  6. Voi miten kaunis kakku voi ollakaan!

    VastaaPoista
  7. Näyttää kyllä herkulle. Minkä kokoista vuokaa käytit tai oliko ohjeessa mainintaa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämän tein sellaiseen Arabian korkeaan keraamiseen vuokaan, jonka halkaisija on noin 17 cm. Minulla ei ole korkeaa ja kapeaa irtopohjavuokaa, joten tuota olen käyttänyt jos korkamman kakun haluan. Toimii ihan hyvin, kun voitelee ja jauhottaa kunnolla, vaatii myös ehkä vähän pidemmän paistoajan. Alkuperäinen ohje taisi olla perus 23 cm irtopohjavuokaan.

      Poista

Kiitos kommentistasi!